A Telecskai-dombok, más néven a Bácskai-löszhátság Bácska kellős közepén, északkelet−délnyugat irányban húzódik. Északi nyúlványai az egykori Bács-Bodrog megye ma is Magyarországhoz tartozó részére esnek, Baja környékéig húzódnak, míg a dombság vajdasági részén fekszik többek között Bácskossuthfalva, Bácsgyulafalva (Telecska), Bajsa, Kishegyes és Bácsfeketehegy, délről pedig a Ferenc-csatorna vonala határolja.

A lösz a jégkorszak jellegzetes képződménye, mely óriási területeket borít be Eurázsiában, így a Kárpát-medencében is. A Telecskai-dombok Európa legvastagabban rétegezett löszlerakódása, amely az utolsó jégkorszak óta eltelt jó húszezer év történetének minden földtani lenyomatát megőrizte, és eleddig az egyetlen olyan feltárt szárazföldi képződmény, melynek geológiai adatai összevethetőek a tengerfenéki kutatások eredményeivel. Az erózió, a karsztosodás és az emberi jelenlét a felszíni formák gazdag változatosságát hozta létre. A völgyek meredek oldalai jelentik a löszpusztagyepek utolsó menedékeit, hiszen a Telecskai-dombok termékeny földjeit már a XIX. század végére szinte teljes egészében művelésbe fogták.

A löszös föld igen termékeny, különösképp alkalmas a szőlőtermesztésre. A Telecskai dombok földtakarója jó tápanyag- és vízgazdálkodású, amely ideális körülményeket teremt arra, hogy cukorban, savakban és aromákban gazdag szőlő teremjen, amelyből színben gazdag, illatos, zamatos borok készülnek. Bár a Telecskai-dombok ismertsége elmarad a három legjelentősebb vajdasági borvidék, a szabadka–horgosi homokvidék, a szerémségi, valamint a verseci mögött, a borászat e tájon is jelentős hagyományokra tekint vissza. Fényes Elek 1843-ban megjelent országleírásában írja, hogy „a helység felett északra a telecskai dombok nyúlnak el, mellyeklehetős bort termő szőlőkkel kevélykednek”.

Az 1785-ben Bácsfeketehegyet megalapító kunhegyesi telepesek anyaközségükből hozták magukkal a szőlő és a bor szeretetét. Megérkezésük után rögtön a szőlőtelepítés engedélyezését kérvényezték. 1786-ban a szomszédos Szeghegyre németek települtek a birodalom szőlő- és gyümölcstermő területeiről, akik szintén megkezdték a Telecskai-dombok szőlővel való beültetését. Bár a XIX. század második felében a kedvezőtlen időjárás, majd a filoxéravész következtében hanyatlásnak indult a szőlőtermesztés e tájon, a századfordulón újratelepítették a szőlőskerteket. 1942-ben már 357 hold szőlő terült el Bácsfeketehegy keleti és déli határában, a Telecskai-dombokon. Szinte minden háznál volt borospince, hiszen a sárga, löszös talajba könnyű volt ásni. A második világháború utáni változások sajnos az ültetvények felszámolását hozták, napjainkban azonban ismét virágzásnak indult mind a szőlészet, mind a gyümölcstermesztés ezen a vidéken.

Családunk az 1785-ös Bácsfeketehegyre való áttelepülést követően hozta létre szőlőültetvényeit. Azóta is kisebb nagyobb mennyiségben, de meghatározó eleme családunknak a szőlő és a bor. Jelenleg 1 hektár szőlőterülettel rendelkezünk amit kizárólagossan a családunk művel. Profilunk a kis mennyiségben előállított magas minőségű kézműves borok ahol igyekszünk a tradíciót és a modern technológiát ötvözni. Számos hazai és nemzetközi elismerésben részesítették már termékeinket. Fő fajtáink az Olaszrizling, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, valamint a belőlük elkészített házasított borok

Termékeink:

  • Borok : – Olaszrizling, Merlot, Kékfrankos,Kékoportó, Kékfrankos rozé és Cuvéek
  • Égetett szesz: – Barackpálinka , Bácsfeketehegyi meggypálinka, Törkölypálinka, Vinyak és ágyaspálinkák
  • Szőlőmag őrlemény

Spontán szüret

A szüret mindig egy ünnep, összejönnek a barátok és a rokonok és közös erővel betakarítjuk a szőlőt ünnepi hangulatban. Mivel a baráti társaságban sok zenész van, elengedhetetlen a nótaszó a dűlők sorai között. Történt egyszer, hogy a munka befejeztével elfogyasztottuk a vacsorát néhány korsó bor kíséretében és arra az elhatározásra jutottunk, hogy a mulatozást a közeli kocsmában folytatjuk. Nem is kellett több sem, felpakoltuk a puttonyokat friss musttal, szőlővel és borral és nótaszó kíséretében megindultunk. Megérkezve alig kipakoltuk a puttonyokat már hangos muzsikaszó töltötte be a kocsma termeit. Nem is kellett sok idő, híre ment a szüreti mulatozásnak, rövid időn belül megtelt a szórakozóhely vendégekkel. Így történt meg, hogy a szüreti munkálatokból hajnalig tartó mulatozás kerekedett ahol a falu apraja és nagyja részt vett.

Várjuk szeretettel!
tel. +381642210890 ,
e-mail:
feketeandor@gmail.com ,
Facebook: www.fb.com/feketepinceszet

Elérhetőség:

Bácsfeketehegy, 24323, Hős utca 137/a