A tartós szegfű nyúlánk termetű, 20-50 cm magasra növő hamvasszürke növény. Élénk rózsaszín virágai a szár csúcsán magányosan, vagy kis csomókban fejlődnek. A virágzási idő hosszan elnyúlik, a virágzaton belül a virágok nem egyidőben nyílnak. Innen ered a „tartós” szegfű elnevezés. A napjainkban is bizonyítottan meglévő állomány 85 % – a Kiskunmajsa – Bodoglár, és Bócsa térségében összpontosul, de Szank térségében is szórványosan előfordul. Az évelő szegfűfaj kizárólag Magyarországon, a Duna-Tisza közének homokpusztáin és homoki rétjein őshonos, kimondottan a meszes talajt kedveli. Bár a tartós szegfű hosszan virágzik, korábban kevesen ismerték és láthatták e ritka növényt.

A faj megismerésének élményében ma már azonban bárkinek része lehet, aki végig járja a Bodogláron kiépített tartós szegfű tanösvényt, mely egy kilométer hosszan vezet a homokbuckák között. A homokfelszín és a növény védelme érdekében megépített tanösvény mintegy 500 méter hosszan kanyarog a galagonyások, fekete fenyők és a tartós szegfű állományok mentén, egészen a buckatetőn található megfigyelő toronyig.

A tanösvény a térség egyedülálló természeti látványossága, mely szakvezetéssel és szakvezetés nélkül is egész évben szabadon látogatható. Európában csak nálunk található ennek a ritka virágfajnak a legnagyobb területet elfoglaló élőhelye.